12 Skridt

Her er 12 årlige skridt, man kan lave på sit arbejde -altså et måneden. Jeg vil foreslå, at man arbejder med hvert skridt i mindst en uges tid.

De tolv skridts berettigelse er at de skaber fokus på resultater og relationer. De to mest primære faktorer for arbejdsglæde.

Ved at trække det ud over et år og mindst en uge ad gangen, skaber man kontinuitet og forankring.

Jeg kan også komme til jer en gang om måneden og sætte ugen i gang med øvelser, indspark og forslag.

 1. Relations uge: I denne uge sættes der fokus på relationer ved hjælp af forskellige øvelser. Hvor godt kender du din kollega? Brug forskellige “lege”, øvelser og dialog kort til at skabe relationer til hinanden.
 2. Resultat uge: Så skal der fokus på resultater og her er mantra at det skal være på en positiv og anerkendende måde. Altså ikke noget med at true folk til bedre resultater 😉 En simpel ting kan være, at skifte fokus fra “todo” til “havedone” -altså hvad når vi, kontra hvad mangler vi. Og husk for guds skyld at fejre sejrerne, store som små.
 3. Anerkendelses uge: En uge med anerkendelse, noget vi tit glemmer i den travle hverdag. Hvordan vil du anerkendes? Hvordan anerkender du andre? Siger I ordentligt godmorgen til hinanden? -Jeg mener ser I hinanden samtidig?
 4. Problem uge: Det kan virke lidt paradoksalt at sætte fokus på problemer, når vi nu taler om arbejdsglæde. Men faktum er jo at vi ikke kan undgå problemer på arbejdet. Så lad os få dem ud i det åbne og se på hvilken, der kan løses og hvad der skal parkeres.
 5. Kan selv uge: Lad dine folk arbejde selv eller prøv at bede din leder om at lade være med at tage beslutninger i en uge. Ugen handler om at lade autonomien sejre og se hvad tillid gør ved folk.
 6. Optimist uge: En uge hvor man skal have et positivt fokus på alt, det kan virke lidt lalleglad. Men prøv at dreje tingene til noget positivt, hvilken læring er der f.eks. i de fejl der begås?
 7. Rose uge: Det handler om ros. Ros op og ned og til siderne. En uge hvor man ikke skal være nærig med ros, dog skal man være specifik i sin ros.
 8. Pseudo arbejde uge: Har I irrationelle arbejdsgange eller overflødigt arbejde. Prøv at sætte fokus på om der er noget der kan luges ud eller undværes. Bliver det samme arbejde f.eks. lavet flere steder på jobbet?
 9. Job uge: Hvad gør dig glad ved dit arbejde? Hvorfor valgte du det? Har du mistet gnisten, så må vi finde den igen.  Hav dialoger med dine kollegaer om det der giver jer arbejdsglæde ved jeres arbejde.
 10. Taknemligheds uge: Sig tak. En de største faktorer der påvirker vores glæde og lykke er taknemlighed.  Så hvorfor ikke udnytte det på jobbet? Husker du at sige tak til rengøringsdamen eller nogle af de andre du måske tager for givet?
 11. Hjælpe uge: Det giver glæde at gøre noget for andre mennesker. Hvordan kan jeg hjælpe mine kollegaer? Hvordan hjælper jeg andre til bedre resultater eller relationer?
 12. Mening uge: En af de vigtigste faktorer for et godt arbejdsliv er mening med arbejdet. Giver det mening? Skaber min arbejdsplads mening? Hvordan kan mine kollegaer og jeg gøre verden til et bedre sted?